Aktivnosti za razvoj motorike kod dece

Za uspešan rast i razvoj svakog deteta od velike važnosti je razvijanje njihovih motoričkih veština. Fiziolozi su dokazali da je stepen razvijenosti dečijeg intelekta proporcionalna stepenu formiranosti fine motorike prstiju šake. Što su detetu prstići aktivniji, to se bolje ostvaruje njegov govorni, emocionalni i intelektualni razvoj.

Podsticanje ranog razvoja u slučajevima kada razvoj odstupa od normalnog, ali i u slučajevima urednog razvoja treba da otpočne za vreme tzv. senzitivnog perioda, pre treće godine, jer se posle isteka ovog perioda potencijal za razvoj pojedinih psihičkih funkcija znatno smanjuje. Program stimulacije sprovodi se kroz ciljane aktivnosti, na jednostavan način i kroz igru.

 

Oblast krupne(grube)motorike

Gruba motorika podrazumeva kretanje celog tela koje kod dece počinje puzanjem, hodanjem i skakanjem. Gruba motorika je osnov koji je potreban za razvoj fine motorike.

Vežbe za stimulaciju razvoja grube motorike

 1. držanje za ruku i hod po sobi
  2. hod po liniji
  3. hod unapred, unazad i bočno
  4. hod po stepenicama
  5. skakanje i preskakanje
  6.trčanje i čučanje
  5. guranje i vučenje kolica
  7. ustajanje i sedanje na stolicu
  8. kotrljanje i šutiranje lopte
  9. podizanje ruku
  10. okretanje šake
  11. hvatanje i bacanje lopte i balona
  12. nošenje korpica raznih veličina
  13. nošenje igračaka
  14. dodavanje  većih kocki, igračaka
  15. slaganje  većih kocki u kutiju
  16. slaganje većih kocki u dužinu (voz)
  17.slaganje većih  kocki u visinu (kula-podizanje ruku iznad glave)
  18. ređanje plastičnih kutija jednu u drugu
  19. okretanje točka jednom rukom
  20. navijanje većeg klupčeta
  21. zatvaranje kutija poklopcima
  22. ušrafljivanje
  23. zatvaranje i otvaranje slavine

 

 • Puzanje-hod „četvoronoške“

Pokažite detetu kako se puzi. Ukoliko ne želi da Vas imitira neka čučne, pa onda neka se spusti na kolena i neka se rukama osloni na pod. Usput imitirajte neku životinju npr. kucu

 • Čučanj na nalog

Recite detetu da čučne, a zatim da ustane. Vežbu možete raditi i tako da uzmete dete za ruke i zajedno čučnete a zatim ustanete. Imenujte svaku radnju da bi dete kasnije znalo samo da radi vežbu.

 • Skakanje

Uhvatite dete za ruke i zajedno skačite (od 18 meseci). Na starijem uzrastu (od druge godine) skačite iz jednog mesta na drugo ciljano, npr: iz jednog kruga nacrtanog na podlozi u drugi u kom se nalazi neki predmet. Tako detetu zadajete zadatak da skakućući ode po željeni predmet. Od treće godine preskačite prepreke koje možete sami napraviti,npr: kutije od cipela i sl. Skačite ulevo, udesno, pravo. Šemu skakanja možete naraviti sami. Od sunđerastih podloga ( ima ih u knjižarama) izrežite detetova stopala ( levo i desno) i ređajte ih pravo, ulevo, udesno,…i po njima dete treba da skače. Igrajte igre skrivanja, hvatanja, žmurke.

 • Trčanje

Trčite sa detetom od jednog mesta ka drugom,npr.od zida do zida. Recite „jedan,dva,tri sad“ i krenite, kada kažete „stop“ zaustavite se. Cilj je da dete samo trči na nalog i da se zaustavi kada kažete „stop“.

 • Šutiranje lopte

Pokažite detetu kako se šutira lopta, ako ne želi to da uradi,uradite vežbu pasivno. Uzmite detetovu nogu i udarite tj. šutnite loptu. Radnju propratite govorom „šut“ ili „gooool“.

 • Vožnja tricikla( između druge i treće godine), kasnije trotineta. Sa četiri godine mogu da vežbaju vožnju bicikla.
 • Hodanje na prstima i petama(od treće godine) Hodanje po pravoj liniji i stajanje na jednoj nozi (od četvrte godine).

Oblast fine motorike i vizuo-motorne koordinacije

Fina motorika je skup pokreta kostiju, zglobova i mišića šake i prstiju koji su koordinisani i cilj im je izvođenje malih, precizinih (finih) pokreta. Fina motorika i koordinacija oko-ruka su međusobno povezane i zavise jedna od druge.

 

Vežbe za razvoj fine motorike:

 • Građenje kule od kocaka. Najpre 3-4 kocke, pa povećavajte njihov broj.
 • Slagalica „meda“ od 3 dela, pri tom dok slažete imenujte medinu glavu,ruke i noge. Dajte nalog „Hajde stavi glavu, pa ruke i na kraju noge“. Neka po završetku slaganja pipne prstićem svaki deo koji Vi imenujete. Pređite na slagalice sa više delova.
 • Igre plastelinom, glinom ili testom. Stiskanje, gnječenje, kidanje, pravljenje gliste i seckanje plastičnim nožićem, pravljenje lopte, gliste…Možete detetu nacrtati npr. drvo sa krošnjom i dati mu da stavlja jabuke od plastelina na grane.
 • Mešanje tečnosti kašičicom. Sipajte vodu u čašu pa neka dete meša. Možete to raditi i u činiji u koju možete dodavati so, šećer, palentu…Bojite vodenim bojama.
 • Ubacivanje sitnih predmeta u flašu: kukuruz, loptice od plastelina, pirinač…
 • Hranjenje kašikom i viljuškom, samostalno.
 • Otkopčavanje i zakopčavanje dugmadi i rajsfešlusa (za stariju decu).
 • Lepljenje kolaža, seckanje makazama, cepanje papirića, nizanje perli, provlačenje pertli, senzorne kese, ubacvanje blokova u kutiju pomoću hvataljke, prenošenje vode kapaljkom iz jedne posude u drugu, presipanje pirnča pomoću kašike, crtanje po brašnu…

Istraživalanja su potvrdila da polja koja su zadužena za govor u mozgu aktivna su istovremeno kada se izvršavaju određeni motorički zadaci (Nishitani, Schu¨ rmann, Amunts, & Hari, 2005), kao i  da su polja u mozgu zadužena za motoriku i motorno planiranje aktivna tokom zadataka gde je aktivan govor (Willems & Hagoort, 2007), te se može zaključiti da su razvoj govora I motorike usko povezani i da stimulacija govorno-jezičkog razvoja podrazumeva i stimulaciju razvoja grube i fine motorike deteta.