Pripremite dete za polazak u školu

Bliži se početak nove školske godine. Osećanja strepnje i nesigurnosti, koja se javljaju i kod dece i kod roditelja, su prirodne reakcije u susretu sa svakom novom situacijom. Sreća, radost, uzbuđenje, ali i doza straha i nesigurnosti prave malu zbrku u njihovim glavicama. Zato im je podrška odraslih, posebno roditelja, tokom ovog perioda neophodna. Stoga, dajemo Vam nekoliko saveta za lakši i ugodniji početak školske godine:

1. Imajte poverenja u svoje dete.  Deca su jako dobri posmatrači i ako osete Vašu nesigurnost i strah usvojiće ta osećanja.

2. Nemojte dete plašiti školom jer takve pretnje izazivaju strah i odbojnost prema školi. 

3. Odgovarajte na sva pitanja svog mališana i stvorite kod njega pozitivnu sliku o školi. Pričajte im i o svojim školskim danima, podelite sa njima neku lepu ili šaljivu anegdotu iz tog perioda. 

4. Nemojte forsirati dete da crta, piše, uči. Vaše dete će imati dovoljno vremena da u školi savlada sve što je predviđeno školskim planom i programom.  

5. Vodite dete do škole pre početka nastave kako bi upoznalo novu sredinu.

6. Uputite dete na buduća školska pravila i na odnos sa učiteljem/ učiteljicom. Upoznajte  dete sa pravilima boravka u školi.

7. Uključite dete u pripremu za polazak u školu. Birajte zajedno školsku torbu i školski pribor, sredite dečiju sobu ili mesto za učenje. Radne navike stiču se kontrolisanjem vremena i mesta učenja, organizovanjem detetovih aktivnosti, podsticanjem i podržavanjem deteta.

8. Učite dete da samostalno radi domaće zadatke.

 

Srećan početak nove školske godine!