Uloga slikovnica u razvoju deteta

Čitanje je jedna od najvažnijih životnih veština i u velikoj nam meri pomaže da ostvarimo sve svoje životne potencijale. Naučno je dokazano da samo petnaest minuta čitanja detetu dnevno pomaže njegovom celokupnom razvoju i ima presudnu ulogu u njegovom odrastanju.

Prvi izbor dece i roditelja predstavljaju slikovnice jer pružaju najviše mogućnosti za stimulaciju gotovo svih detetovih čula. Zahvaljujući njima, deca slušaju glas onoga ko ih čita, opipavaju korice, grickaju ih, mirišu i mnogo lakše prate radnju koju mogu da vide, povezujuči ih sa ilustracijama i ličnim iskustvom.

Čitanje ne podrazumeva samo učenje slova, već i “čitanje” ilustracija, tumačenje radnje, pouke priče, postavljanje pitanja i slušanje onoga ko čita. Zbog toga, neophodno je početi sa čitanjem u najranijem detinjstvu. Ono osnažuje vezu između deteta i onoga ko čita, utiče na pozicioniranje u društvu, značaju vlastitog postojanja, te utiče na emocionalno sazrevanje deteta, razvijaju vizuelne veštine, ljubav prema umenosti, kritičko mišljenje, uočavanje detalja, istraživački duh. Osim toga, najvažnije, slikovnice razvijaju sposobnost slušanja, pamćenja, koncentracije, proširivanje predmeta interesovanja i bogaćenje rečnika. Istraživanja su pokazala da veća izloženost jezičkim sadržajima, doprinosi brzem razvoju verbalmih veština kod dece koje su značajne za svako dalje učenje.

Kako izabrati pravu slikovnicu?

Stručnjaci kažu da je vrlo važno da ona odgovara pedagoškim i estetskim kriterijumima, da bude maštovita, skladna i realna u objašnjavanju pojmova.

Dobra slikovnica je ona koja ima i dobre ilustracije, a to su one koje pažljivo prate tekst i daju nagoveštaje o samom značenju reči koje su detetu nepoznate.

Naša preporuka su slikovnice izdavačke kuće Vulkančić:”U svetu gusara”, “Maca”, zatim Evro Ginti- “Zanimljive životinje” i “Šta rade deke”, kao i za najmlađe slikovnice “Bebin dodir”.

 

Vanja Radić, master logoped